MENU

Green Architecture 2020

Follow us

Energie Kennis Centrum | 2017-2018


Energie Kennis Centrum | 2017-2018
Energie Kennis Centrum | 2017-2018

Grijpskerk, The Netherlands
Architects: Hans Achterbosch and Bart Cilissen, Achterbosch Architecten, Leeuwarden, The Netherlands
Client: Energie Kennis Centrum Leeuwarden EKL, Grijpskerk, The Netherlands
Photographers: Tristan Fopma


Energie Kennis Centrum | 2017-2018
Energie Kennis Centrum | 2017-2018

Project Description

Commissioned by Ekwadraat and Oosterhof Holman, Achterbosch Architecten made the design for a sustainable and circular office building on the former landfill (garbage) site "Schenkenschans," located in the middle of the new Energy Campus Leeuwarden. The Energy Campus Leeuwarden is a hotspot for researchers and companies in sustainable energy. The Energy Knowledge Center has a unique, prominent place within this Campus. The most northerly point of the landfill site is the perfect location for this striking building, because of the all-round view and the visibility from far away. The building is more than a building, it is a meeting place for everyone who wants to be inspired and needs "new energy". It is a platform for renovation, innovation and especially the experiment with cross-fertilization in today's energy issues. The Energy Knowledge Center is the beginning of what the surrounding campus should be: a breeding ground for companies, researchers and innovations, for everyone who wants to accelerate in the energy transition field. This place, where we used to put our waste “underground,” is now a place where knowledge, education, production, consumption and the processing of residual materials into energy will soon come together. The Energy Knowledge Center is built on top of the hill. Building on this artificial mountain requires an innovative, light and efficient development because the usable substrate is relatively thin and unstable. The building is placed on 108 individually adjustable columns. If the garbage dump starts to move or “work”, the columns can be adjusted individually to prevent damage to the building. For example, there is thirty centimeters of clearance to absorb possible subsidence in the next fifty years. To keep these columns accessible, the building is placed 1.5 meters higher than ground level, which gives the pavilion-like character. The objective is to keep the burden on the environment as low as possible, not only during construction, but also during use and after the life of the building. This requires a careful choice of the materials to be used and a great deal of attention for the circularity of the building components. For example, no concrete was used in the construction and the building was indirectly designed thanks to a smart removable construction. Most of the building components, including the steel structure, are easy to dismantle, which means that it is possible to rebuild the building on another location. In the choice of materials, recycled materials were used as much as possible, like an old used gymnasium floor was used for the wooden wall covering in the interior, and a circular floor covering and refurbished second-hand furniture were used. Other aspects that increase the sustainability of the building are the possibilities of the flexible layout map and the relatively simple expandability of the building. The building is completely self-sufficient in terms of energy management. There is no external gas connection, electricity is generated using PV panels and the air heating and cooling is done by means of air heat pumps concealed in the adjacent bicycle shed. Partly the “garbage” gas from the dump is used for heating. The Energy Knowledge Centre on top of the garbage dump it’s the first of its kind and shows, in a smart and effective way, how to “double use” sites, even in this former “dirty” environment.