MENU

Green Architecture 2022

Follow us

An Steins Garten | 2019


An Steins Garten | 2019
An Steins Garten | 2019

Gießen, Germany
Architects: gronych+dollega architekten
Client: Private
Photographers: gronych+dollega architekten


An Steins Garten | 2019
An Steins Garten | 2019
An Steins Garten | 2019

Project Description

On a hillside surrounded by plenty of nature and close to the city center, in a heterogeneous urban environment, a lively individual residential architecture is developing.

The soft organic design and the precise arrangement of architectural elements create a powerful plasticity. The focus is on living above the rooftops of the city. The room-high glazing, the large terrace, the daylight, and the distant view create intensive, emotional room moods and a high quality of stay.

The client‘s wish was to live above the rooftops of the city. It was intended to be an open living concept, offering opportunities for privacy at the same time.

The entrance, the wardrobe, sleeping area with dressing room and bathroom as well as children’s room are located on the ground floor. The individual areas can be separated from each other by sliding doors.

The shape of the curved building shell can be experienced at any point inside the building. The filigree staircase made of metal provides access to the living area upstairs. The steps are formed as cantilever elements in a folding design. The minimised steel structure appears light and elegant.

The living area with its large roof terrace on the upper floor forms the center of life, situated on the highest point of the hill with a beautiful view over the city and on the horizon.

The interior is flooded with natural light. The well-defined roof overhangs prevent overheating in the summer. The powerful geometry spatially unites the terrace and the interior.

Heating and cooling are provided by geothermal energy. Thermal comfort is achieved by using capillary tube mats installed in the floor and ceiling. The operating costs are reduced by natural lighting and ventilation. Power is generated via a photovoltaic system on the roof.

The building was designed with sustainability in mind. Building materials were selected according to their meaning. Due to the economic efficiency, the reduced construction time, and ecological aspects, the building was realized as a prefabricated modern wood-frame construction.

The minimized slope floor is made of concrete and accommodates the technical room.